FRIENDS

Pages

Thursday

Muslimah Dan Facebook

Kalau Nabi Muhammad s.a.w tengok bagaimana kita ber 'facebook' ni, agak-agak kena puji tak? Masa nak berfacebook tu, apa rujukan anda? Siapa sasaran status anda? Banyak jenis orang di facebook ni. Ada yang buat facebook macam diari. "Facebook aku, suka hati aku la nak post apa pun!" Kemudian, yang sedihnya bila golongan muslimah, yang faham pengertian ikhtilat, yang faham apa yang wajib dia faham, pun ter'jerumus' dalam the bad side of Facebook. The bad side of Facebook? Muslimah? macam mana tu? Begini.. Bagaimana syaitan menghias maksiat, kaburkan pandangan kita. Yang buruk tu nampak macam baik...
Remaja, Jangan layu sangat dengan falsafah cinta. Da'ie itu bukan membuang masanya dengan falsafah cinta sahaja. Bimbang mulut menutur nasihat cinta islamik, sedangkan hati sedang memujuk nafsu agar mendekati.
Ada jugak yang spesis 'aku like kau, kau like aku'. Tiap-tiap status dia like. Macam pelik je, status yang tak menarik pun di 'like'. Ni like status ke like tuan status? Status sesama gender tu kurang pula dia nak like. Status yang different gender tu juga dia nak like. Apa tuh orang kata, macam magnet. Kan? Kalau North sama North, dia tolak. North dengan South baru boleh tertarik. Magnet nak main aci-tarik-aci-tolak pun tak apala. Magnet tak kenal halal haram. Tapi yang kita ni. Sepatutnya dah terlebih faham kan.
Aku bukan siapa-siapa. Aku hanyalah seorang perempuan hina yang baru kenal erti hidup berTuhan dan ingin berkongsi
Entry ini hanya sekadar perkongsian, pandangan. Take it or leave it. Don't judge a writing by its author. Aku hanya hamba yang dhoif, baru belajar nak kenal Tuhan :') Sumber : Andai Rasulullah Melihat Aku Ber'Facebook'

Dosa hati? Deleted!!

Sms tanpa urusan, call tanpa urusan, dating tanpa mahram, chatting tanpa urusan dan bermacam-macam lagi bentuk fitnah komunikasi tanpa urusan antara lelaki dan perempuan bukan mahram adalah antara jalan-jalan menghampiri zina. Ia ibarat nyamuk-nyamuk ikhtilat yang boleh menjunamkan seseorang kepada penyakit berbahaya. Teknologi tidak salah. Tapi manusialah yang suka menggunakannya dengan tujuan yang salah. Berurusan atau bermuamalat dengan lawan jenis menggunakan teknologi-teknologi ini bukannya salah. Tapi manusia suka menggunakannya untuk bergaul bebas atau berikhtilat.
"Kecintaan kamu kepada sesuatu boleh membuatkan kamu buta dan tuli."
Apa itu IKHTILAT?? cube bace link nihh.. same2 lah kite ambik iktibar dan juge pengajaran..'Taqrabu Az-Zina" Sebelum Penikahan Dalam mengambil sikap berhati-hati menjaga hati, kita bukan sahaja takut hati asyik membayangkan persetubuhan luar nikah. Malah, jagalah hati daripada asyik membayangkan perkara-perkara yang menghampiri zina daripada sekecil-kecil perkara seperti berhubungan, berjumpa, berpelukan, bergeselan dan sebagainya. Jika terus dilayan, hati akan terheret jauh dan makin jauh. Anggota badan mula tidak keruan untuk bertindak tatkala menerima tekanan rajanya.
Setiap dosa besar bermula daripada dosa kecil. Setiap jenayah anggota bermula daripada dosa hati..
wahhhhhh.... berhati hati dgn lelaki gatal kehkehkehh nt satu badan gatal gatal... bahyoooooooo

Wednesday

Karat puihh

Sakit terasa memikirkannya Hancur warasku kau telah berlalu Semua terjadi seperti mimpi Kau buat hatiku bicara Setiap nafasku hembuskan namamu Sumpah mati hati ingin memilihmu Semakin ku lihat masa lalu Semakin hatiku tak menentu Tetapi satu sinar terangi jiwaku Saat ku melihat senyummu Kini ku ingin hentikan waktu Bila kau berada di dekatku Bunga cinta bermekaran dalam jiwaku Kan ku petik satu untukmu Haruskah kita berakhir cukup sampai di sini Meski hati berkata tak mampu Tak ingin terlambat menyudahi keadaan ini Mungkin ini jalan kita Dan lagi terjadi peristiwa terperih Yang selalu kau beri Seakan tak berarti untuk kesekian kalinya Ku tak bisa berbuat apa lagi Yang selalu kau beri... ==?
Ni ayat kopipes rembat sajee.. hiler nk jiwang mcm ni Puuuihhhh xde makne nyeeee
entah kenape air mata menitik.. tak patutt tak patutt.. tidur dgn air mata tatkala hati menangis hahaha hiler lahh juju ni sawel yg teramat.. muleh x ending? STOP?? should i let go go gooo o.O ohh TUHAN kuat kan lahh hati ini dan juge imani kuu.. sesungguh nyee rindu ni penuh dgn dosa.. sape yg bace entry ni memey hiler lahhh kannn DILARANG SKODENG ANDA AKAN DIDAKWA puihhhh ::end of MEI::

Monday

Tumpang tunang yer

Possing sekejappp.. klikkk klikkk hehehh
cer cenyumm cenyummm.. peeeewit awekkss :P

Friday

Harus cubaa!

Bahan-bahan :
2 cawan susu Dutchlady Fullcream atau lowfat 2 cawan serbuk creamer cofeemate 1 paket biskut oreo
Cara masakan :
01.Masukkan susu dan serbuk creamer coffemate ke dalam mesin pengisar. Kemudian kisarkan ia. 02.Seterusnya masukkan pula beberapa keping biskut oreo ke dalam mesin pengisar yang berisi campuran susu dan creamer coffeemate. Kisarkan ia sehingga sebati. 03.Selepas itu, masukkan ia ke dalam bekas. patah-patahkan beberapa keping biskut oreo lagi dan masukkan ke dalam bekas tersebut. 04.Akhir sekali. Masukkan ia ke dalam peti sejuk dan tunggu sehingga ia beku. Selamat mencuba!
Haruss cubaa!
Taim pose nt muleh la kan.. or hujung minggu xde wtpe.. nk kacau org tuu tp bz maklumlah dah jd boss.. dan sambil menunggu kelahiran dlm keluarga kami kehkehkehkehhh harap2 dpt lahh baby gurl :P jgn terkejuttt!! ade niat nk hantar kt sane bg org tu rase hahahaa Runduu tu kekadang tetibe.. n tetibe saje ai nk jumpee yuu ekekeke Sumber Hidayah Islam

Berangan wehhh!!

Seriusss designn nihh menarik perhatiankuuu... x kesahlahh nk berangan je pun!! kehkehkehkehhh >.< hokehhhhh!! seriuss taimmm.. Mengapa majlis bertunang sudah gah ditontonkan kepada masyarakat? Sedangkan ianya sangat bertentangan dengan apa yang Rasulullah Sholallahu A'laihi Wasalam pesankan kepada kita. RAHSIAKAN PERTUNANGAN, HEBOHKAN PERNIKAHAN. Kita belum tahu lagi apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Mungkinkah masyarakat kita akan buat Majlis Perkenalan sebelum dilangsungkan Majlis Pertunangan! Siapa tahu? "Daripada Aisyah, Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud: 'Sesungguhnya nikah yang paling besar keberkatannya ialah yang paling murah (rendah) maharnya.'" (Hadis riwayat Al-Baihaqi) Ehhh!!~ nihh cite pasal nikahh pulokk dahh >.< Apa yang lebih membimbangkan, ada pasangan yang sanggup berhutang untuk mengadakan majlis bertunang tetapi baru hari ini bertunang esok sudah putus! Ikatan pertunangan adalah proses berkenal-kenalan sesama pasangan dan keluarga. Jika dalam tempoh bertunang itu dirasakan tidak sesuai, tidak mengapa jika diputuskan pertunangan kerana dikhuatiri akan membawa masalah selepas berkahwin. Jika bertunang pun diheboh-hebohkan, tidakkah malu bagi pihak perempuan jika pertunangan mereka terpaksa diputuskan? Sedangkan bertunang itu bukanlah satu ikatan sah. CINTA PUNYA PASAL "Kerana cinta kepadamu, akanku bayar seluas lautan untukmu" (Cewahhh!!) Lebih lanjut lg buleh bace disini hihihihi JOM NIKAH NAK??

Duhai jiwa yang resah!~

Ya Allah.. Hari ini, aku memungkiri lagi janji taubatku Aku kembali mengulangi kesilapan lalu Aku merelakan diriku dibuai godaan Nafsu Aku biarkan diriku ditipu pujukan Syaitan Sudah berkali-kali aku menzalimi diriku sendiri Sudah berkali-kali aku merosakkan imanku sendiri Walaupun aku sedar Engkau Maha Melihat Walaupun aku sedar adanya Malaikat pencatat Walaupun aku sedar dosa mengundang azab Entah apa sudah jadi dengan diriku ini Terasa Iman dijiwa semakin parah Semakin lemah dan semakin rosak Ketakutanku terhadap azabMu semakin kurang Semakin pudar seakan lenyap
Aduh..teruknya diriku..
Ya Allah Berilah aku kekuatan dan petunjuk Agar mampu kutewaskan rayuan Nafsu dan Syaitan Yang sangat hebat membinasakan diriku Sangat bijak menjauhkan diriku daripadaMu Sehingga aku lalai dalam urusan kehidupanku Sehingga aku lupa dan tidak peduli akan kehidupan selepas matiku Ya Allah Bagaimanalah kedudukanku disisiMu? Adakah diriku yang penuh dosa ini akan terselamat di akhirat sana? Adakah aku antara manusia yang bakal memenuhi Neraka Jahanam? Lalu aku hidup dalam binasa celaka buat selamanya? Aku tidak mahu ya Allah Aku tidak mahu masuk dalam golongan itu! Aku tidak mahu hidup senang di dunia tapi sengsara di akhirat! Aku tidak mahu... Ya Allah.. Maafkanlah diriku Tolong maafkan diriku Ampunkanlah segala dosa yang aku kerjakan selama ini Ampunkanlah segala dosa yang aku anggap remeh selama ini Terlalu banyak..tidak terhitung.. Ampunkanlah Ya Allah Ampunkanlah Ya Allah Bersihkanlah diriku ya Allah Sesungguhnya aku sangat berkehendak akan SyurgaMu!! Aku merayu penuh harap Lindungillah diriku daripada mengulangi kembali dosa lalu Suburkanlah kekuatan iman dalam tekadku Agar aku mampu mengusahakan yang terbaik dalam hidupk Semata-mata untuk beroleh Syurga FirdausMu Redhailah diriku Ya Allah Redhailah keluargaku Ya Allah Redhailah sahabat-sahabatku Ya Allah Rahmatilah kami Ya Allah.. Rahmatilah.. Rahmatilah..
Duhai jiwa yang resah.. hayatilah pujukan murni daripada Allah ini..
SUMBER : CORETAN HATI SI PELAKU DOSA